tiistai 24. tammikuuta 2012

Au centre ville - a bit of sightseeing

Ensimmäinen viikko takana, johon mahtui paljon byrokratiaa, muutamia vastoinkäymisiä ja paljon epävarmuutta ja ihmettelemistä. Onneksi on ollut edes hetki aikaa tehdä jotain kivaakin ja lauantaina oli ensimmäistä kertaa aikaa myös tutustua hieman kaupunkiin ja katsella ihan ympärilleni. Päätin siis tehdä muutaman tunnin kävelyretken vanhassakaupungissa sateisessa ja tuulisessa kevätilmassa. Olin napannut turisti-infosta mukaani esitteen, jossa oli valmiiksi karttaan suunniteltuja kävelyreittejä, jotka kulkivat tärkeimpien nähtävyyksien kautta. Omalle kontolle jäi siis vain lukea karttaa ja olla eksymättä (jälkimmäisessä tosin epäonnistuin, koska noin puolet kaduista puuttuivat niistä kolmesta eri kartasta, jotka olin ottanut mukaani).

Näillä ohjeilla mentiin.


Reitti alkoi Château de Ducs de Bretagne- linnalta, jossa on ilmainen sisäänpääsy muuten, paitsi että linnan sisätiloissa oleva museo maksaa. Kyseessä on 1500-luvulla rakennettu, Loiren laakson viimeinen linna ennen merelle saapumista ja tämä linna on toiminut mm. entisen Ranskan kuningattaren (kuningattarena jopa kahteen eri otteeseen) Annen kotina. Kiertelin siis noin tunnin verran linnan sisäpihaa ja ulkovarustuksia kuvia näpsien ja eväitä mutustellen. Jotenkin epätodellisen ilmapiirin linnalle loivat se, että aivan linnan vieressä kulkee yksi kaupungin pääteistä, joten linna vain yhtäkkiä ilmestyy kaiken modernin keskeltä, sekä erään kulman takaa löytyvä uutuudenkiiltävä hissi (siis ihan oikeasti hissi!), jolla myös pyörätuolilla liikkuvat pääsevät linnan muureille, mikäli sinne haluavat nousta.






Ja kyllä sieltä kulman takaa löytyi kuin löytyikin hissi.


Linnan jälkeen seurasin reittiä Cathédrale St-Pierreä ihmettelemään, muutama muu turisti vanavedessäni.


Tämän jälkeen sitten eksyinkin etsiessäni kuuluisia puutaloja, jotka tietenkin olivat hajallaan pitkin poikin pikkukatuja. Onnistuin kuitenkin löytämään itseni Rue Bossuetille, joka on keskiajalta asti säästynyt pikkukatu. Kaupungilla harhaillessani löysin myös Galeries Lafayette-tavaratalon, jonka luulin löytyvän vain pariisista, mutta näyttäisikin vastaavan meidän Sokosta tai Stockmannia. Ainakin sisäänastuessa vastaanotto oli sama kuin Jyväskylän Sokoksella, kun myyjä skannaa asiakkaan läpi päästä varpaisiin, jonka jälkeen päättää oletko liian köyhän näköinen palveltavaksi.





Tämä katu siis keskiajalta peräisin.
Paikalliset hullut päivät-meneillään juuri kun osuin paikalle.

Kävin myös ihastelemassa herkkuja ja ylellisyystavaroita 1800-luvulta peräisin olevassa "ostoskeskuksessa" Passage Pommeraylla. Liikkeiden joukossa oli mm. Hermèsin-myymälä ja aivan uskomaton suklaapuoti, jossa hinnat olivat kuitenkin sitä luokkaa että tyydyin vain kuolaamaan lasin takaa.


Tein kartan ehdottamasta reitistä vain puolikkaan ja siihen kului rauhallisella tahdilla katsellen n.3h. Koko matka olisi kartan mukaan vienyt 2,5h, joten allekirjoittaneen vauhdilla koko päivä. Ehdinpä siinä kolmen tunnin aikana syödä myös lounasta tai siis sandwichin-ranskalaisittain. Se mikä oli tosi outoa, on että täällä on edelleen joulukoristeita kaikkialla ja joulun alennusmyynnit yhä meneillään. Outoja nämä ranskalaiset...Asterixia lainatakseni.

À bientôt!

1 kommentti: